Filosofie

Kwaliteit en oorsprong van de melk;

In het hartje van de Belgische Ardennen, in Werbomont, verzamelt de Fromagerie des Ardennes haar melk bij de nabij gelegen biologische boerderijen. De melk wordt over een korte periode, drie keer per week, opgehaald en is dus erg vers. De koeien worden gekweekt op weiden en geven de melk een uitzonderlijke smaak.

De rauwe biologische melk wordt verwerkt tot zachte kazen en kazen met natuurlijk korstlaagje. De Fromagerie des Ardennes maakt witte kazen, verse kazen, yoghurt, vervaardigd op basis van gepasteuriseerde melk, en rijstpap. Het gamma biologische melkproducten Bioferme wordt vervolledigd door room met 42% VG/droog extract en boter.

De grote principes van de biologische productie;

De biologische landbouw is onderhevig aan Europese richtlijnen (EEG 834/2007 en EEG 889/2008).

Met deze reglementen wil men de beste praktijken toepassen voor de bevordering van:

  • het milieu, de biodiversiteit en de natuurlijke bronnen,
  • het welzijn van de dieren,
  • voldoende kweekruimte,
  • diervoeder afkomstig uit de biologische landbouw,
  • het gebruik van zachte geneeskunde, zoals homeopathie, om de dieren te verzorgen als dat nodig is,
  • producten van hoge kwaliteit die verkregen worden zonder het milieu of de gezondheid te schaden.

De biologische landbouw garandeert dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische syntheseproducten of van GGO’s.

De omzetting in biologische producten gebeurt met specifieke methoden die de natuurlijke aard van de producten bewaren;

  • beperkende lijst van toegelaten additieven en bewaarmiddelen,
  • verbod op chemische synthesekleurmiddelen,
  • verbod op productionisatie.

De Fromagerie des Ardennes verkoopt biologische producten die gecontroleerd worden door een certificeringorganisme voor biologische landbouw en heeft een certificaat waarop alle biologische producten vermeld worden die zij mag verkopen.

Vereisten betreffende de voedingsveiligheid:

Sinds 2005 moeten KMO’s die gespecialiseerd zijn in voedingswaren voldoen aan bepaalde normvereisten om te leveren binnen de sector van de Belgische groothandel.

Deze Standaard, «Fedis Food  voor KMO’s», is gebaseerd op de Standaard BRC, wereldwijd erkend binnen de voedingssector.

Enerzijds streeft men naar de realisatie van een gestandaardiseerde audit door een onafhankelijk certificeringorganisme en anderzijds wil men de KMO’s de mogelijkheid bieden om hun prestaties op gebied van voedingskwaliteit en -veiligheid te evalueren om deze twee parameters nog beter te beheren.

De auditor evalueert voornamelijk de basisprincipes van de HACCP en het kwaliteitssysteem, de coherente toepassing van de wettelijke vereisten en de correcte toepassing van productie en hygiëne binnen de onderneming. De Fromagerie des Ardennes wordt éénmaal per jaar onderworpen aan deze audit om een certificaat te verkrijgen.